Sunday, 8 November 2015

Accident

Assalamualaikum, guys! How are you? I really hope that each one of you will be in a pink of health :)
It seems like ages I did'nt update this blog. Fuuhhh , a lot of dust I think. Just to let you all know that my exam for Module 11 just around the corner. Seriously, I could'nt take it for granted as this module was a killing me inside. So, I should focus more on that instead of updating this blog. *My head already filled up with those electricals matter just now , so you guys can imagine how am I looked like. Hahaha.

So.. today I wanna share about my first experience when I heard news about my beloved one involved in accident. It was really a terrible feeling I ever felt  and it made me burst into tears and stopped my brain from working properly infront of many people. 

Last week , I planned to go back Nilai. After class ended, I took a bus from Skypark to KLIA. I was very exciting as on the next day my friend will be coming from Seremban just want to hang out with me, just both of us. Unfortunately, everything changed in a second. While I was waiting for my dad to pick me up at terminal, my mom called me just to inform that my dad got involved in an accident on his way to me. You all know right how was my feeling. My hands started to shake and my heart beated faster than usual. He was my dad okay, not anyone else. I just wondering about his condition ,how about his car ,is it too bad or maybe now my dad is calling fo help?  My mouth read the zikr while the head keep thinking about him. I JUST WANT TO GO TO HIM, THATS ALL. 

15 minutes later, I got a call from my mom. She said my dad's head  was bleeding badly. She was at the place where the incident happened. As she informed , my dad's friend will pick me up and  asked me to wait. My mom accomponied his husband to the hospital by ambulance. I could't sit properly , my eyes keep looking my watch every seconds and my hands continuosly on off the one to check for incoming call and whatsapp. I was extremely worried, the people around just looked at me weirdly and probably said  "What the hell this girl keep crying at this terminal alone". Haha. 

During my way to home , I asked my dad's friend about his condition. He just said, "don't worry Aishah, your dad was okay. Your mom always with him so don't worry. Take a rest at home and tomorrow we together visit him okay". Hmm. He gave me his number,just in case of emergency he asked me to call him. How I feel blessed when someone really care about me.

On the next day, I visited my dad at Putrajaya Hospital. I warned myself not to cry infront of him. I kissed his cheeks and give him a beautiful smile ,actually I tried hard to create it. He said sorry to me because he can't pick me up, while crying. I touched , really my tears eager to roll down. Its not your fault, dad. Its not your fault.

His head was terribly injured. Of course I am sad to see his weak body but still want to have a chat with me, ask my study performance and everything like he still care about me eventhough he sicked.

Dad, you are my everything. Allah wants to forgive your sins, that's why He puts you into this kind of trouble. Don't worry , my Dua will always with you and please be strong for me,adik and mom okay? I love you,really. You are the best man ever in my life and I am proud to be your daughter ;)


Friday, 2 October 2015

Jugde

Assalamualaikum.

Don’t judge someone easily because people’s heart keep changing and we don’t even know when the hearts  change.  A few people said,sometime we could  guess someone personality by looking to their attitudes. Hmm..

Bagi aku tak semudah itu. Jugde korang maybe betul, but it also has a big tendency to become WRONG. Briefly I said that I could’nt belive in psychology too much. Kalau sekadar nak dengar pendapat orang yang ada ilmu psycho ni boleh la, tapi sekadar dengar je la. Nak terus percaya and buat hujah tu memang tak. Nak percaya tu mungkin beberapa percent,selebihnya aku akan banyak kaji sendiri atau buat pemerhatian.

Nak dengar kisah aku yang dulu x? Tak nak dengar,xyah baca.. Yang nak tau tu teruskan okay J

Dulu,aku ni kuat jugak la judge orang. Contoh,kalau orang tu lambat bangun tidur je aku terus kata dia pemalas. Kalau dia tak makan banyak,aku terus judge dia diet or nak jaga badan. Kalau dia suka marah or mencarut,automatically banyak negative words dalam mind aku untuk describe dia. Sedangkan aku tak kenal sangat pun dia. Tu semua sekadar JUDGEMENT and aku selalu yakin dengan judgement aku. Unintentionally,benda tu pengaruh attitude aku terhadap orang tu. Overconfident sangat, kan? ;p

Actually,perangai tu la membuatkan aku suka compare orang ni dengan orang tu. Bila orang tu ada kekurangan walaupun benda kecil je (Well,aku tahu everyone has their own bad side) ,aku macam tak suka sangat la dengan dia. Bila aku fikir balik,aku macam ada sikap perfectionist. Aku nak jadikan diri aku perfect depan orang ,xnak dorang tahu kelemahan aku sampaikan bila ada orang yang kurang perfect sikit je, aku jadi x suka. Errr.. Ni la kot fact tentang diri aku yang dulu yang kena aku telan. Teruk, kan? Astaghfirullah hal’azim.


Guys, tu dulu okay. Aishah yang dulu. Tapi, aku tak pernah nak menyesal dengan segala benda yang terjadi kat diri aku. Because I’ve learned a lot of things from my past J J

Now, bila aku nak start judge orang.. Banyak perkara yang aku akan fikir.

1)      Aku tak kenal dia.
2)      Dia ada tendency lagi baik daripda aku, just aku tak kenal dia.
3)      Dia berperangai macamtu mungkin dia x sedar, sebab aku dulu pun macamtu. Till one day, dia akan berubah.
4)      Ada benda lain yang effect perangai dia macmtu mungkin?
5)      Waktu kau tidur, mungkin dia bangun tahajud tapi kau pulak yang sedap tidur.
6)      Baru satu kot aku nampak kelemahan dia, kebaikan dia belambak lagi yang aku kena nilai. Bajet aku perfect je.
7)      Di sisi Allah ,dia mugkin hamba yang istimewa dan hebat.
8)      Dia dah menyesal kot, tapi biasalah bila dah terjebak dengan maksiat memang susah nak terus stop. Tapi usaha dia nak bertubat kau tak nampak. (But still aku benci dengan perbuatan dia, bukan dia)
9)      Aku tak pernah tahu kisah hidup dia daripada waktu dia kecil,zaman sekolah sampailah sekarang . Mungkin ada kisah yang hebat? 
10)   Allah tengah uji dia, macam Allah uji aku dulu. Sebab Allah sayang dia sangat.
11)   Biarlah dia dengan hidup dia, aku tahu dia sedar. Cukuplah kau benci dengan hati.
12)   Jangan expect dia terlalu tinggi, nanti aku lagi benci and tak suka bila dia tak penuhi expectation aku.
13)   Jangan fikir dia sama dengan aku.
14)   Sedangkan saiz kasut pun lain2, apatah pula perangai.

Banyak jugak la aku akan fikir sebelum nak judge orang.  Pengalaman mematagkan kita,right? So, jangan terlalu upset dengan diri korang bila ada perangai macamtu, but cepat2 berubah okay sebab peluang tu masih ada and selalu ada.


For those yang selalu jugde orang, stop2 la jugde benda yang buruk. Boleh rosakkan hubungan silaturrahim tau tak? Kalau sayang diri korang , jangan suka sangat judge orang. Orang tu tak dapat apa2 pun guys,korang je yang merana nanti. Haa.. lagi satu orang yang suka jugde then gossip2 ni. Korang sanggup makan daging manusia? Allahu, berdosa tau tak. Jangan la sesekali kita mendekati benda yang Allah murka lagi. Cukuplah dengan pperangai kita yang teruk tu. Tapi setakat ni, aku judge orang takdelah sampai hebah satu kampung. Aku simpan sendiri.  Itu jugak yang membuatkan aku sakit sendiri. Haha. Tu dulu la. Sukati korang la nak jugde aku apa sekarang, Allah lebih tahu baik buruk aku. Lagi satu, jangan terus percaya la dengan gossip ni. Okay? Take care!

Wednesday, 30 September 2015

Rokok, vape

Assalamualaikum. Okay,hari ni after class aku balik rumah and terus rasa excited nak update blog. Bcause my mood is coming :) 

Aishah dengan rokok atau vape adalah musuh! Please,tolong ingat tu sampai bila2. Seriously,I don't like it. Aku tak benci dekat orang yang rokok tu,tapi aku benci dekat asap yang berkepul2 masuk dalam rongga pernafasan aku and terus ke paru2. Aku serious tak suka! 

Dekat tempat aku belajar ni memang kawasan di larang merokok. But still have one special place, di mana orang selalu lepak2 situ untuk smoking and vape on. That's not the real problem, the problem comes out when that place menjadi laluan utama orang lain. Bila aku lalu situ je,aku sanggup tahan nafas sampai depan lift baru hembus. Aku tak sanggup nak sedut asap rokok tu.. dah la busuk and membahayakan kesihatan of course. Eiiiiiii...

But I am proud with those yang segan nak smoking depan perempuan. Some people think smoking ni boleh nampak macho la padahal tak langsung. Korang seolah2 bakar diri sendiri. Hmm. But depends la,life korang kan. I know that aku tak patut ganggu hidup korang dalam hal ni. Korang dah besar panjang pun. Tapi kalau benda ni ada kaitan dengan hukum agama,so I am sorry to say that aku kena straight to the point cakap  dengan korang yang aku tak suka bila korang  merokok depan aku. Just respect la dengan orang sekeliling, okay? Kalau asap rokok tu dapat menyembuhkan penyakit, aku sanggup kau hembus asap tu depan hidung aku.. Err haha. If and only if but its not like that.

So, to all smokers and vaperss..
Korang tahu nilai duit, kan? Korang sedar keburukan merokok, kan? Please, sayang diri korang. Aku sedih bila tengok remaja sekarang merokok sampai boleh habis half kotak in one day. Korang harapan bangsa kot. Untuk lelaki, korang akan jadi ketua keluarga. Korang sanggup nak fed up isteri and anak korang dengan asap rokok? Ya Allah, tolong fikirkan masa hadapan korang. And please.. gunakan otak yang Allah bagi tu dengan baik untuk fikir baik dan buruk. For women yang merokok tu, korang bakal melahirkan zuriat yang comel dan hebat. Janganlah rosokkan bakal zuriat tu. Tolong fikir betul2, okay? Aku just nak cakap, aku sayang dengan remaja sekarang. Walaupun aku tahu, diri sendiri pun bukanlah remaja yang hebat mana ;(

Kecewa bila tengok kawan sendiri dah mula berjinak2 dengan rokok. Ada yang dalam kelas selamba je hembuskan vapour. Sakit tau tak hidung ni. Aku tahu pengaruh kawan kuat and korang ada rasa nak cuba something new, kan? I know. I understand. Salah satu cara untuk nak selamatkan diri korang.. Korang cubalah dengar nasihat kawan korang yang tak merokok ni, okay?

For those yang tak merokok, jangan lah sesekali berjinak2 dengan benda alah ni. Benda macamni, bila korang dah terjebak, confirm memang susah nak stop. So, please sayang sayang aku semua. Jangan okay. Aku sayang korang sangat and aku tak sanggup tengok korang buat benda yang merosakkan diri sendiri ni.



Tuesday, 29 September 2015

Jodoh part 2

Hai hai hai. Assalamualaikum :)

Why lately everyone tends to talk about marriage? Heyy.. You guys dah ready ke? Yes,i know.. Its okay to think about it. Apa orang kata,plan awal2 kan.. Tapi guys,aku ni takde lah teror sangat pasal bab2 ni. Korang nak tanya pendapat aku. Hmm. Aku just cakap ikut hati je la. Kalau nak cakap ikut pengalaman memang seriously aku takde. So sorry ;p

Tadi ada lah sorang junior ni tanya aku.
"Akak bila nak khawin?"
and I was like,again another person ask me about that topic. Hwarghhh. Kenapa aku takde rasa nak khawin ni. Ke aku tak normal? Then,aku just jawab..
"Kalau akak taknak khawin boleh ke?" err.. haha. sorry dik. I am not interested with that topic. Akak nak hadam bab pelajaran pun rasa macam tak mampu lagi. Ni kan pulak nak fikir pasal boyfriend,of course la nak kena jaga hati dia bla bla bla semua tu kan. I am not ready yet to give my attention to anybody. Akak taknak kecewa dengan benda ni semua. Janji yang tak pasti,kan?

Aku macam manusia lain jugak,still got feelings what. Tapi aku cuba hadkan perasaan aku. Aku still ingat lagi dengan kata2 ni.

"JANGAN BIARKAN CINTA MENGAWAL IMAN,BIARLAH IMAN MENGAWAL CINTA"

I realise that I am not a perfect woman to anybody but I am trying to be the one. Biarlah aku bercinta dengan ilmu puas2. Nanti aku cerita tentang kisah aku dengan kekasih hati aku yang buatkan hidup aku bahagia dan mampu lupakan cinta manusia yang sementara tu. Sesiapa kekasih hati aku tu? Baru je cakap tadi. Encik Ilmu yang selalu menerangi hariku :*

Monday, 28 September 2015

Jodoh

Assalamualaikum J
Jodoh. Hmm.. korang pernah tak terfikir nak cari jodoh cepat2? Nak ada rasa orang caring pasal kau, sayang kau, wish gudnite sebelum tidur, say I love you everyday, panggil kau sayang, pujuk kau bila merajuk.. Err,ok.. Hakikatnya aku nak tapi aku geli nak ungkapkan benda tu sekarang. Ya Allah,aku tak tahu lah aku ni normal ke tak :’(

Ye,memang aku nak sangat ada someone special tapi aku yakin yang perasaan ni main2 je. Aku ni remaja,just nak try something new. That’s all. Bila kawan aku couple,aku pun teringin nak cuba. Hakikatnya aku bukan serious sangat pun. Nak test2 je,cucuk jarum cenggitu. Tak ke buang masa macamtu?

Aku susah nak percaya dengan lelaki sekarang. Ye,tu lah hakikatnya. Aku takut dia main2kan aku and aku sendiri tak sure sama ada nanti aku serious ke main2. Aku takut nak accept lelaki but at last dia bukannya jodoh aku tapi sepanjang berkenalan tu aku dah bersayang2 dengan dia.. Tapi tak jadi khawin. Tak ke malu nanti (*_*)

Sekarang ni hati aku susah nak mengiyakan bila orang kata dia suka aku,sayang aku,cinta aku bla bla bla.. Bukannya takde orang yang cakap macamtu,ada je.. Tapi semuanya aku reject dengan bermaruah. Jawapan aku hanya satu.. Kalau ada jodoh takkan ke mana. Betul lah kan?

Mungkin aku tengah usaha nak baiki diri  aku untuk orang yang layak je. Aku nak focus kat life aku yang kucar kacir sebabkan study yang susah giler tu. Aku nak curahkan kasih sayang aku dekat family aku dulu. Mana boleh tiba2 ada seorang lelaki datang dalam hidup aku,janji dengan aku kononnya nak sehidup semati last2 hanya mampu cakap je tu musnahkan segala impian aku. Yang penting,aku takkan biarkan lelaki macamtu musnahkan usaha aku untuk jadi insan hebat di sisi Allah.

Allah,kau tahu apa yang aku rasa. Kau tahu selama ini aku berusaha jaga diri aku daripada cinta manusia yang melalaikan. Aku berusaha ya Allah sehingga tiba waktu yang sesuai. Aku taknak jadi perempuan yang merosokkan iman lelaki,buat mereka lalai dan jauh dariMu. Aku tahu semua itu dosa. Allah,aku taknak terlibat dalam maksiat ini. Aku tak sanggup. Kuatkan hatiku untuk mengejar cintaMu.

Tipu lah kalau aku tak pernah suka orang. Aku pernah je kot. And perasaan tu masih kuat sampai sekarang. Aku pernah cerita pasal dia kat some of my friends. Walaupun its better not to tell anyone if you like him. Tapi kan.. dia dah ada orang lain. Haha. Lawakkan? Don’t worry,aku tak gila pun. Just nak cakap,perasaan aku tak pernah berubah. Sampai bila tu aku tak pasti. Hmm.

Aku pernah tulis cerpen pasal dia dalam satu buku. Banyak sangat yang aku coret dalam buku tu pasal kiteorang but sampai hari ni aku tak jumpa buku tu. Aku tak ingat kat mana aku letak buku tu. Last aku kemas almari buku tu 3 bulan lepas tapi seriously aku hilang ingatan jap kat mana aku letak buku tu.  Aku cuma harap parents aku tak baca buku tu kalau tak mana lah aku nak letak muka ni? Malu kot. Dah la ada nama dia dalam buku tu. Besar lagi aku tulis tau. Buku tu aku buat since aku form 1 lagi.. Masa tu tahun 2009. Lama tak? Hee^^ Lama tu jugaklah aku masih setia dengan perasaan ni. Kalau orang lain masuk meminang aku,mungkin aku lambat la kot nak respond.. Tapi kalau die masuk meminang haha soalan pertama aku.. Mana girlfriend lama awak? Haha. *walaupun gembira. Okay,dah jangan berangan.

Tapi aku dah lama tak contact dia. Biarlah,aku tak kisah. Walaupun aku sayang dia sangat2 tapi tak bermakna dia akan jadi suami aku kan? Aku redha. Di adalah my first love. Orang kata susah eh nak lupakan first love? Hmm,ye la kot. Selepas dia,aku susah nak buka hati ni untuk orang lain. You guys doakan jodoh aku dengan dia eh? Haha. Okay,main2 je lah. Aku tak kisah pun. K la,malas nak fikir pasal jodoh. Nak study. Babai :*


Monday, 21 September 2015

Be myself is me

Ramai yang tertanya,Aishah dah berubah ke? Kenapa sekarang Aishah macam yang lain. One thing I want to say.. 

"Guys,I won't be the old me all the time. People change by time and I did. I am going the process which is called life which had taught me to not stay same forever and it forced me to create my personality. It was really a hard time for me because I lost my friend day by day with the reason I am changed. But one day,I found a quote said if I lost friends meant I have been grew up with my own feet and found myself. Its okay guys,at least I knew the true friends will stay"

Masak

Assalamualaikum :) Okay,hari ni aku nak  post pasal masak. Masak? Aishah teror masak ke. HAHA.
Boleh lah teror tu sekadar masak campak,baca bismillah semua dengan hati yang sedap.. Then.. TARAAA. Dah siap. Hahaha.. Okay,lawak hambar~

Actually macam ni,semalam aku memang nak target masak untuk my housemate terchenta. Haaa.. Cerita pasal my housemate kan.. Sumpah dorang terlalu baik dengan aku. Farah selalu amek dan hantar aku pergi kelas (Err.. Dia hantar semua la and dia pergi kelas sekali. Hihi) Nak buat macam mana kan,dia je driver bertauliah antara kami. Ainun,Gie n Syawal pulak selalu masak sedap2. Aku makan je apa yang dorang masak. Alhamdulillah aku tak pernah tolak apa yang dorang masak and hopefully selamanya aku makan masakan dorang sebab siapa suruh masak sedap sangat? Haha. Tak lupa juga Farah and Siga. Whatever yang dorang masak aku ngap terus!

Okay2,sambung cerita. Tak kan lah aku asyik nak makan je kan? Kadang2 tu akan timbul rasa serba salah jugak bila kau tak masak walaupun dorang takde lah berkira sangat dengan kau. Huhu. So bangun tidur je,memang aku niat balik kelas ni nak masak! Kat kelas pun asyik fikir je nak masak apa,beli barang apa.. Nampak tak semangat aku tu? Haha. Then,aku just decide nak masak dengan bahan yang ada kat rumah je. So,fikir punya la fikir punya la fikir.. Aku decide nak masak TELUR MASAK KICAP :) Aku nak reka menu sendiri and target nak masak pedas2. Alhamdulillah bahan semua cukup then aku masak je la kat dapur tu. Nak resipi? Rahsia dan hak milik terpelihara. Harap maaf. hihi.

Aku rasa masak tu takdelah sedap mana pun. Seriously,ni bukan #acahacah. Tapi bila tengok dorang bertambah,I AM HAPPY like serious nasi 6 pot boleh habis sebab semua bertambah (actually ada lebihan nasi sikit hee). Dorang takdelah cakap sedap,tapi cukup sekadar korang makan berselera and impian aku nak balas jasa korang yang selalu masak untuk aku tu achieved! Thanks korang. Aku masak apa je korang sanggup makan. Aku terharu. Semoga Allah pelihara korang baik2 dan friendship ni last ever.