Monday, 14 September 2015

Nak diet!

Hmm.. Ntah kenapa aku rasa mcam gain weight. Adakah sebab aku balik like every week,so asyik makan je kat rumah tu? Hwarghh.. tapi tak kan la nak tolak apa yang mak masak kan? Aduhh.. Haha. Okay.starting from tomorrow aku nak diet. But how? Oh myyy... What to do?

Okayy.. Relax. Chill. Tarik nafas and hembus. Fuuuuhh. Tadi aku baru je balun satu cup maggi (walaupun aku tahu x berkhasiat makan maggi malam2,tp housemate aku kata maggi tu expired esok) so why not kan aku makan? Nanti membazir pulak. Lagipun aku tak dinner lagi. Makk,tolong.. Tiba2 sakit perut pulak. Hwarghh.. But seriously muka aku nmpak tembam sikit. 

So,ni plan diet aku. Hopefully menjadi! (tapi time study ni la kena makan banyak and selalu plan failed sebab stress punya pasal) Arghhhh... xpe2,plan dulu. Ikut atau tak itu lain punya cerita la. Yang penting niat tu daah ada. Usaha? Walahua'lam. hee

1) No  sweet drink accept milo (My fav drink)
2) No rice (Habis tu aku nak makan apa? Mati la aku kelaparan nanti..!)
3) Boleh la makan rice tapi sehari sekali je,tu pun separuh okay?
4) Banyak minum air kosong. (Yang ni memang aku akui dah jarang minum sebab... nak milo jgk!)
5) last makan before 8pm
6) Breakfast : makan kuih
7) Lunch : makan nasi separuh + sayur banyak
8) Dinner : air milo

Ya Allah,tolong la bagi aku kekuatan nak maintainkan diet ni. Walaupun sukan tak termasuk dalam list sebab kelas for a whole day so harap boleh dimaafkan la. huhu. Haa lagi satu. Aircond kat kelas tu sejuk sangat,betul2 buat aku cepat lapar and lesu.  Apa nak buat ek? Kumam gula2,so bagi tak lapar sangat rasa2 menjadi tak? Nanti kencing manis pulak aku. huhu.

You can do it,Aishah. Time ni la kau kena belajar disiplinkan diri tentang makan. Stop makan makanan goreng2,banyakkan rebus atau grill,banyak makan buah and sayur,kurangkan minyak and gula dalam makanan. Haa.. Baru lah sihat. Nanti dah khawin senang sikit control makan,baru lah suami sayang. Ececece.. Okay2,sebenarnya aku nak make sure badan ni fit je sebab bakal engineer kan. ehem ehemm. 

No comments:

Post a Comment