Wednesday, 30 September 2015

Rokok, vape

Assalamualaikum. Okay,hari ni after class aku balik rumah and terus rasa excited nak update blog. Bcause my mood is coming :) 

Aishah dengan rokok atau vape adalah musuh! Please,tolong ingat tu sampai bila2. Seriously,I don't like it. Aku tak benci dekat orang yang rokok tu,tapi aku benci dekat asap yang berkepul2 masuk dalam rongga pernafasan aku and terus ke paru2. Aku serious tak suka! 

Dekat tempat aku belajar ni memang kawasan di larang merokok. But still have one special place, di mana orang selalu lepak2 situ untuk smoking and vape on. That's not the real problem, the problem comes out when that place menjadi laluan utama orang lain. Bila aku lalu situ je,aku sanggup tahan nafas sampai depan lift baru hembus. Aku tak sanggup nak sedut asap rokok tu.. dah la busuk and membahayakan kesihatan of course. Eiiiiiii...

But I am proud with those yang segan nak smoking depan perempuan. Some people think smoking ni boleh nampak macho la padahal tak langsung. Korang seolah2 bakar diri sendiri. Hmm. But depends la,life korang kan. I know that aku tak patut ganggu hidup korang dalam hal ni. Korang dah besar panjang pun. Tapi kalau benda ni ada kaitan dengan hukum agama,so I am sorry to say that aku kena straight to the point cakap  dengan korang yang aku tak suka bila korang  merokok depan aku. Just respect la dengan orang sekeliling, okay? Kalau asap rokok tu dapat menyembuhkan penyakit, aku sanggup kau hembus asap tu depan hidung aku.. Err haha. If and only if but its not like that.

So, to all smokers and vaperss..
Korang tahu nilai duit, kan? Korang sedar keburukan merokok, kan? Please, sayang diri korang. Aku sedih bila tengok remaja sekarang merokok sampai boleh habis half kotak in one day. Korang harapan bangsa kot. Untuk lelaki, korang akan jadi ketua keluarga. Korang sanggup nak fed up isteri and anak korang dengan asap rokok? Ya Allah, tolong fikirkan masa hadapan korang. And please.. gunakan otak yang Allah bagi tu dengan baik untuk fikir baik dan buruk. For women yang merokok tu, korang bakal melahirkan zuriat yang comel dan hebat. Janganlah rosokkan bakal zuriat tu. Tolong fikir betul2, okay? Aku just nak cakap, aku sayang dengan remaja sekarang. Walaupun aku tahu, diri sendiri pun bukanlah remaja yang hebat mana ;(

Kecewa bila tengok kawan sendiri dah mula berjinak2 dengan rokok. Ada yang dalam kelas selamba je hembuskan vapour. Sakit tau tak hidung ni. Aku tahu pengaruh kawan kuat and korang ada rasa nak cuba something new, kan? I know. I understand. Salah satu cara untuk nak selamatkan diri korang.. Korang cubalah dengar nasihat kawan korang yang tak merokok ni, okay?

For those yang tak merokok, jangan lah sesekali berjinak2 dengan benda alah ni. Benda macamni, bila korang dah terjebak, confirm memang susah nak stop. So, please sayang sayang aku semua. Jangan okay. Aku sayang korang sangat and aku tak sanggup tengok korang buat benda yang merosakkan diri sendiri ni.



No comments:

Post a Comment